16 Ocak 2018 Salı

Güzel ve Etkili Konuşabilmek İçin


Bazı insanlar hitabet konusunda Allah vergisi bir yeteneğe sahiptirler. Bazı insanlarsa yazarak kendilerini çok daha güzel ifade ederken  iş konuşmaya gelince bir tutukluk yaşar, iki kelimeyi bir araya getirmekte zorlanırlar. Sonuç olarak ne yazık ki okulda, işte, özel hayatlarında iletişim konusunda çok başarılı olamadıklarından sıkıntı yaşar, gerçek potansiyellerini gösteremez, kullanamazlar. Onlar için özellikle bir topluluk önünde konuşma yapmak işkence gibidir. Bu gibi durumlardan sürekli kaçınırlar. Bu kaçınma ve çekinme duygusu kendilerini soyutlamalarına, kendine güvensizliğe ve en nihayet depresyona kadar varabilir. Hayatta hiç hak etmedikleri kadar başarısız ve mutsuz olabilirler.

İsra  Suresi 82. ayette  “Biz Kur’anı inananlar için bir şifa ve rahmet olarak indirdik” denmektedir. Gerçekten de gören, okuyan, anlayan ve inananlar için her derdin şifasını Kur’an-ı Kerim’de bulmak mümkün. Konuşma güçlüğü yaşayanlar (bu kekemelik de olabilir), kendini ifade etmekte zorlananlar, ikna edici bir konuşma yapması gerekenler,  hatta önemli kişilerle yapacağı bir görüşmenin, mülakatın olumlu sonuçlanmasını isteyenler Taha Suresi ‘nin 25-28. ayetlerini ,hem Arapçasını hem de anlamını bol bol okusunlar :

“Rabbişrah lî sadrî. Ve yessir lî emrî. Vahlul ukdeten min lisânî. Yefkahû kavlî.”

Anlamı : Rabbim! Gönlüme ferahlık ver. İşimi kolaylaştır. Dilimdeki düğümü çöz ki söylediklerimi tam olarak anlayabilsinler”

iletişim : lenayla@outlook.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder