4 Ocak 2017 Çarşamba

Gençleşmek İsteyenler Buraya!


Yıllar önce güzellik uzmanı bir arkadaşımı ziyarete gittiğimde, gözlerime inanamadım. Yaklaşık iki ay kadar önce gördüğüm arkadaşıma bir şeyler olmuş, kilo vermiş, gençleşmiş ve çok alımlı bir kadın olmuştu. Pürüzsüz, ışıl ışıl parlayan cildine, fit görüntüsüne tekrar tekrar baktım. Bu kadar kısa sürede onu bu kadar değiştiren teknolojinin ne olduğunu sordum hemen. Bu mucizevi uygulamayı ben de yaptırmalıydım. Bana “Tibet’in Gençlik Pınarı”ndan bahsetti. İyi ki de bahsetti!

Şimdi değişim çalışmalarında da kullandığım, sadece 5 basit egzersizden oluşan bu yoga bana o kadar iyi geldi ki öğrendiğim günden beri hiç bırakmamayı başardım çok şükür. Kendinizi  disipline edip her gün uygulamaya başlarsanız sizin de vazgeçebileceğinizi sanmıyorum.


Tibet’in Gençlik Pınarı

Zamanında Hindistan'da görev yapmış bir İngiliz albayı (Colonel Bradford), Himalaya dağlarındaki bir grup Tibet Rahiplerin, ilerleyen yaşlarına rağmen, gençliklerini, canlılıklarını ve sağlıklarını koruduğu hakkında çok şey işitmiştir. Bu işin sırrını öğrenmeyi aklına koyan İngiliz, emekliye ayrıldıktan sonra, yeniden Hindistan'a gider. Artık yaşı ilerlemeye başlamış olan emekli albay, Tibet'te sözü geçen manastırı bulur, orada Tibetli keşişlerden temel sağlık ve gençlik sırlarını öğrenerek, bir yıl geçirir.

Tibetli Lamaların gençliklerini korumalarının ardındaki sır, her gün düzenli olarak yaptıkları, temeli yoga'ya dayanan, beş farklı egzersiz hareketinde gizlidir. Yapılması çok basit olan bu hareketleri, bir nefes alma/verme tekniği tamamlar. Emekli albay, bir yılın sonunda, vatanı İngiltere'ye döndüğünde, çevresindekiler onu tanımakta zorlanır, çünkü 1 yıl önceki halinden çok daha genç görünmektedir.

Günümüzde tüm dünyada binlerce insan, “Tibet’in Gençlik Pınarı” olarak bilinen bu özel yogayı uygulamaktadır.

Bu hareketler, yıllardır uygulayan insanların anlattıklarına göre, cildin gençleşmesini, yaşlılık lekelerinin yok olmasını sağlıyor, vücut ağrılarını azaltıyor, enerji düzeylerini yeniliyor. Stres ve depresyon belirtilerini azaltıyor, menopozu geciktiriyor, tepeden tırnağa fiziksel bir canlanma sağlıyor. Algınanan enerjileri destekleyen bilimsel araştırmalar olmasa da, hareketleri düzenli yapanlar, ilk bir kaç hafta içersinde faydalarını görmeye başladıklarını vurguluyorlar.

Tibet yogasının temelinde yatan sır, endokrin (hormonal) sistemimizin biz yaşlandıkça giderek daha az hormon salgılamaya başladığı gerçeğine dayanıyor. Bunun sonucu ise, hepimizin çekindiği yaşlılık belirtilerinin ortaya çıkması.

Yeniden canlandırıcı yoga egzersizleri, endokrin (hormonal) sisteminizi harekete geçirerek, doğal hormonlarınızın salgılanmasını sağlamak üzere tasarlanmış. Bunu gerçekleştirebilmek için çakralarımızın, mümkün olan en yüksek dönüş hızına ulaşmış olmaları gerekiyor. Bu çoğu insana anlaşılmaz veya saçma gelebilir, ancak bu hareketler asırlardır hastalıklara karşı doğal yöntemlerle mücadele vermiş Çinliler ve bazı Asya halkları için, günlük yaşamlarının bir parçası olmuştur.

Yaşınız ve fiziksel durumunuz ne olursa olsun, gençlik, sağlık ve canlılık kazanmak için, her gün kısa bir süre de olsa, bu egzersizleri uygulayabilirsiniz. Bu hareketleri gerçekleştirirken, belli bir nefes alma/verme tekniği uygulanmaktadır. İlk hareketten sonra, her dört harekette, aksiyonu başlatırken derin nefes alıp, aksiyonun ikinci yarısında nefes verilmesi gerekmektedir. Soluk alıp vermenin bu hareketlerin avantajından yararlanmak bakımından doğrudan bağlantısı vardır ve önemlidir.

Egzersiz Programı’na Başlarken

Sağlığınız ve formunuz yerinde ise, başlangıçta her bir hareketi 5′er kez yapmayı deneyin, hareketsiz ve kiloluysanız veya sağlık problemleriniz varsa, hareketlere sadece 1-2 kere yaparak başlayabilirsiniz. Yaparken bir zorlanma hissederseniz veya ağır ilaçlar kullanıyorsanız, başlamadan önce doktorunuza danışmanızda yarar var.

Egzersizleri her hafta 2′şer arttırarak devam edin. Fiziki kondisyonunuza bağlı olarak, kendinizi zorlamadan bir kaç hafta içinde 21′e ulaşabilirsiniz.

Hareketlerin ilk etkilerini kısa sürede hissetmeye başlayıp, kendinizi çok daha dinç hissedeceksiniz. Bu durum, motivasyonunuzun daha da artmasına yol açacaktır. Her bir egzersiz en fazla 21 kere yapılmalıdır, sayısını lütfen arttırmayın, bedeninizde dengesizlikler yaratabilir.

Eğer hoşunuza gidiyorsa, hareketleri daha hızlı bir tempo ile yapmanızda bir sakınca yok, kondisyonunuz artar, kendinizi daha da iyi hissedebilirsiniz. Ancak unutmamak lazım ki, bu hareketlerle bir performans sporu amaçlanmıyor, bu hareketler daima bir meditasyon şuuru içinde yapılmalıdır. Yani konsantrasyonunuzu kendi öz benliğinizin merkezine vererek, buradan ana çakralarınızın bir harmoni yakalaması amaçlanıyor.


Birinci Hareket:


Dik durarak ayaklarınızı hafif açın. Çözülmüş, rahat bir durumdasınız. Nefes alarak,  kollarınızı iki yana açarak, parmak uçlarınızın tüm alana değmesini vizyon etmeye çalışın. Şimdi yavaş yavaş, avuç içleriniz yere bakacak şekilde, saat yönünde dönün, dönerken burnunuzdan nefes alıp verin, isteğe bağlı hızlanın. Eğer yardımcı olacaksa, dönerken bakışınızı, göz yüksekliğinde, herhangi bir yere yöneltebilirsiniz. Dönerken denge sağlamak için dizlerinizi hafifçe kırmanızda bir sakınca yok. Dikkatinizi enerji bölgenize, yani göbeğinize yöneltin. Dönüş sonrası, ellerinizi göğüs hizasında birbirine kapatarak, elinizin iki başparmak tırnağına odaklanın, başınızın dönmesinin kaybolduğuna tanık olacaksınız. Vücudunuzun ortasında (göbeğinizin hemen altında) bulunup, nefes alış verişinizle dengenizin yerine gelmesini bekleyin. Dönerken mide bulanma ve baş dönmesi oluşabilir, bu gayet doğaldır.


İkinci Hareket:


Sırtüstü yatarak ellerinizi vücudunuzun yanına uzatın. Burnunuzdan derin nefes alıp verin ve rahatlayın. Çözülmüş ve rahat bir durumda olmanızı sağlayın, yerin sizi taşıdığını hissedin. Dikkatinizi enerji bölgenize, yani göbeğinize yöneltin. Çenenizi göğsünüze doğru yaklaştırın. Bacaklarınızı yere dik olarak kaldırırken, ayaklarınızın düz durmasına gayret edin. Eğer zorlanıyorsanız, dizlerinizi kırarak kaldırabilirsiniz, hatta tüm 21 hareketi bu şekilde de yapabilirsiniz. Bu en zor harekettir, belinizi incitmemek için dikkatli olmalısınız! Ayaklarınızı ve başınızı kaldırırken, burnunuzdan derin nefes alın, ayaklarınızı ve başınızı indirirken nefes verin.

Üçüncü Hareket:


Vücudunuzu dik tutarak, dizlerinizin üzerinde durun. Ayak parmaklarınızı kırarak, üzerine basın.Ellerinizi kalçalarınızın altına dayayın, çenenizi göğsünüze yaklaştırın. Şimdi burnunuzdan derin nefes alarak, başınızı mümkün olduğu kadar geriye doğru eğin, sırtınızı ve omuzlarınızı arkaya doğru esnetin, nefes alın. Başlangıçtaki pozisyona geri dönerken, şimdi başınızı, omzunuzu ve kollarınızı ön tarafa esnetin, çenenizi göğsünüze yaklaştırın nefes verin.

Dördüncü Hareket:


Bacaklarınızı ileriye doğru uzatarak yere oturun. Ayaklarınız 40 cm kadar aralık olsun, ellerinizi yere koyarak destek alın. Çenenizi göğsünüze doğru eğin. Burnunuzdan derin nefes alarak, başınızı mümkün olduğunca arkaya doğru eğin. Kollarınızı düz tutarak, ayak tabanlarınızı ve ellerinizi yere basarken, dizlerinizi kırın, gövdenizi yere paralel şekilde havaya kaldırın, burnunuzdan nefes alın. Adalelerinizi bir an için kasın ve ardından baştaki pozisyona geri dönün, bu esnada nefes verin.

Beşinci Hareket:


Kollarınız dik ve bedeniniz aşağı sarkmış halde durun. Avuçlarınızı yere koyun. Başınızı yumuşak şekilde mümkün olduğu kadar geriye yatırın. Burnunuzdan derin nefes alarak, ayaklarınızı ve ellerinizi oynatmadan, kalçanızı yukarıya kaldırın ve vücudunuzla ters "V" şekli meydana getirin. Nefes vererek, ilk pozisyona geri dönün. 




iletişim : lenayla@outlook.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder