8 Ocak 2017 Pazar

Aromaterapiyle Duyguları Yönetmek


Koku duyumuz tahmin ettiğimizden çok daha kuvvetlidir ve bu duyumuzun, düşüncelerimiz, hislerimiz, modumuz, davranışlarımız ve hafızalarımız üzerinde oldukça büyük etkisi vardır. Olfaksiyon – yani koku alma duyusu – insan vücudunun sahip olduğu diğer duyulardan farklıdır. İçimize çektiğimiz kokular tamamen farklı bir yol izler; beyine ulaşmadan önce beyinin – özellikle hafıza ve duyguları kontrol eden – diğer bölümlerinde gezinirler.

Esansiyel yağ molekülleri beyindeki limbik sistemi veya ‘’duygusal beyin’’ dediğimiz bölgeyi uyarır. Bitkilerin farklı bölgelerinden elde edilen esansiyel yağlar doğada oldukça uçucu bir biçimde bulunur. Bu durum, esansiyel yağları içinize çekmenizi kolaylaştırır ve iyileşmek, toksinlerden arınmak, hücreleri oksijenlendirmek, ve saklanmış duygusal hafızayı açmak için bitkilerin kokuyla ilgili gücünden faydalanmanızı sağlar.


Aromaterapi konusunda yapılan sayısız araştırmalar, aromaterapinin belli başlı duygusal sorunların ve duygusal durumların içinden çıkmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Esansiyel yağların dikkatli ve uygun şartlardaki kullanımı, duygusal sağlığınızı dengeleme yolunda uzun bir mesafe katetmenizi sağlar.

Yeni Başlayanlar için Aromaterapi

Esansiyel yağları kullanırken her zaman dikkatli davranmalısınız. Esansiyel yağlar her zaman mutlaka suda seyreltilerek süspansiyon olarak kullanılmalıdır. Yeni bir esansiyel yağı lokal olarak ilk defa kullanacaksanız, öncelikle cildinizin ufak bir bölgesine bir kaç damla sulandırılmış yağ uygulayarak alerji testi yapın. Eğer uygulamadan 24 saat sonra cildinizde herhangi bir kızarıklık veya kaşıntı yoksa, denediğiniz yağı sonraki uygulamalarınızda kullanabilirsiniz.

Esansiyel yağları kullanmanın ve cennetten çıkma aromaların hisleriniz üzerindeki muzicevi etkisinin keyfine varmanın birden çok yolu bulunmaktadır. Bir kaç damla seyreltilmiş esansiyel yağı küvetinize doldurduğunuz suya girmeden önce eklemeyi seçebilir, bu yolla hassas ve uçucu moleküllerin cildinizle direkt iletişime geçmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca bir kaç damla (4-7 damla arası) seyreltilmiş esansiyel yağı bir kap buharlaşan suya ekleyin ve başınızı havluyla örttükten sonra 8-10 dakikayı geçmeyecek biçimde buharı içinize çekin. Aromaterapide bir diğer yol da masajı tercih etmektir. Bir kaç damla seyreltilmiş yağı diğer taşıyıcı yağlarla karıştırarak (zeytinyağı, jojoba yağı veya tatlı badem yağı vb.) cildinizi şımartın.



Aşağıdaki liste farklı duygusal durumlar için farklı esansiyel yağların kullanımına yardımcı olacak:

1. Anksiyete ile mücadele eden Esansiyel Yağlar:
Bergamot, Sedir ağacı, Sardunya çiçeği, Lavanta, Mandalina, Paçuli, Gül, Sandal ağacı, Güve otu

2. Halsizlik, tükenmişlik ve moral yıkıntısıyla baş edebilmek için kullanmanız gereken esansiyel yağlar:
Fesleğen, Bergamot, Karabiber, Greyfurt, Yasemin, Limon, Paçuli, Nane, Biberiye, Sandal ağacı, Güve otu

3.Stresi azaltmak için gerekli esansiyel yağlar:
Benzoin, Bergamot, Sardunya çiçeği, Greyfurt, Yasemin, Lavanta, Mandalina, Paçuli, Sarı papatya, Gül, Sandal ağacı, Güve otu, Ylang Ylang

4. Hüzün için esansiyel yağlar:
Selvi, Buhur, Portakal çiçeği, Gül, Sandal ağacı, Güve otu

5. Hafıza ve konsantrasyon için gereken esansiyel yağlar:
Sirke, Karabiber, Limon, Nane, Biberiye

Yukarıdaki tablo gösteriyor ki, herhangi bir esansiyel yağ farklı duygusal durumlar için rahatlama sağlayabilir. Bu mükemmel yağlardan bir kısmını yakınınızda bulundurmanız hiç şüphesiz rahatlamanıza ve duygusal durumunuzu kontrol altında tutmanıza yardımcı olacaktır.


iletişim : lenayla@outlook.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder