30 Kasım 2016 Çarşamba

Rebiülevvel-Hicri 3. Ay- Okunacak Dualar


Rebiulevvel ayı,Peygamberimiz Efendimiz’in(sav) dünyayı şereflendirdikleri aydır.Bu ayın 12’sinde senenin ilk kandili olan Velâdet(Mevlid) Kandili vardır.
Bu ay içinde mümkün olduğu kadar çok salât ve selâm (Salât-ı Nâriye,Salat-ı Münciye ve Salat-ı Fethiye gibi salavatlar) okunmalıdır.
Salât-ı Nariye (Tefciyirre):
Allâahümme salli salâaten kâamileten ve sellim selâmen tâammen alâa seyyidinâa Muhammedini’l-lezii tenhallü bi-hil’ukadü ve tenfericü bihi’l-kürabü ve tükdaa bihi’l-havâaicü ve tünâalü bihi’r rağaaibü ve husnü’lhavâatimi ve husnü’l-havâatimi ve yüsteska’l ğamâamü bivechihi’l-keriim ve alâa âalihii ve sahbihii fîi külli lemhatin ve nefesin bi-adedi külli ma’lûmin lek.”
Mânâsı:
“Allâh’ım, kendisi hürmetine düğümler çözülen, gamlar-kederler açılan, ihtiyaçlar giderilen, isteklere, hüsn-ü hâtimelere güzel âkibetlere nâil olunan, kerem (cömertlik) sahibi yüzü-suyu hürmetine bulutların sulandığı, Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.)’e ve onun âl ve ashâbına; her bakış ve her nefeste ve zâtınca mâlum olanların sayısınca, kâmil bir rahmet ve tam bir selâmet ihsan eyle.”
Salatı Nariye (Tefciyirre) Okumanın Faydaları
Salavatı nariye çok büyük bir güçtür. Her gün okunduğu taktirde, yeryüzünde hiç kimseye boyun eğmek zorunda kalmaz. Ezberden okunursa kendisine büyük güç ve bereket verecektir. Dünyanın bütün işlerinde başarılı olacaktır. Allah kendisine yardım eder. Her dünyevi mesele, sıkıntı, sorunları çözümü ve başarı için bu salavat ezberden okunur. Sıraladığımızda ise,
·         Sabah namazından sonra 41 defa ezberden temiz bir kalp ve niyetle okunursa Allah işlerini kolaylaştırır.
·         Bu salavat 313 defa okunursa mucizevi bir şekilde maneviyatı yükselir. Kalp gözü açılır.
·         Herhangi bir hacet ve niyete ulaşmak için 4444 defa ezberden okunursa tüm iyilik kapıları ona açılır. 7 günde bitirilir.
·         Manevi yolda ilerlemek içinde bu salavatı 4444 defa okunması tavsiye edilir.
·         Yüksek rütbe, terfi ve rızık için bu salavat günlük 11 defa ezberden okunur.
·         Bu salavatı bin defa okunmasında çok faydalıdır. İstediğini alır.
·         Beş vakit farz namazın arkasından 11 defa okuyan zengin olur. Hasta için bu salavatı 7 kişi paylaşıp okursa, Allah'ın izniyle şifa bulur.

Salât-ı Münciye (Salaten Tüncina):
“Allâhumme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli Seyyidina Muhammedin salâten tüncînâ bihâ min-cemî’il-ehvâli vel âfat. Ve takdî lenâ bihâ cemîal hâcât ve tutahhirunâ bihâ min-cemîi’s-seyyiât ve terfe’unâ bihâ a’lâ’d-deracât ve tubelliğunâ bihâ aksâ’l-ğayât min cemiîl-hayrâti fî’l-hayâti ve ba’del-memât birahmetike Yâ erhame’r-rahimîn. Hasbunellahu ve ni’mel vekîl, ni’mel mevlâ ve ni’me’n-nasîr. Ğufraneke rabbenâ ve ileyke’l-masîr.”
“Allahım! Efendimiz Muhammed’e (sav) ve onun ehli beytine salât at. Bu salâvat o derece değerli olsun ki: Onun hürmetine bizi bütün korku ve belalardan kurtarsın. Bizim ihtiyaçlarımızı o salâvat hürmetine yerine getirsin, bizin bütün günahlardan bu salâvat hürmetine temizlersin, o salâvat hürmetine bizi derecelerin en üstüne yüceltirsin, o salâvat hürmetine hayatta ve öldükten sonra düşünülebilecek bütün hayırlar konusunda gayelerin en sonuna kadar ulaştırsın. Ey merhametlilerin merhametlisi bize bunları merhametinle nasip et. Allah Tealâ bize kafidir ve ne iyi bir dost, ne iyi bir vekildir. Ey Rabbimiz, senin mağfiretini dileriz, dönüş yalnız sanadır.”
Salât-ı Münciye (Salaten Tüncina) Okumanın Faydaları
Koruyucudur-kurtarıcıdır-manevi yardımın gelmesine sebep ve vesiledir.
Bu salâvat-ı şerifenin büyük önemi ve sevabı vardır.
·         Maddi-manevi sıkıntılardan, korku ve endişelerden,kaygı ve tasalardan, belalardan, afetlerden, gelecek musibetlerden emin olur ve perde olur.
·         İhtiyaç ve arzularının kolay, muradı hasıl olur,
·         Rızkının da bol ve bereketli olacağı ümit edilir.
·         Sıkıntılı zamanlarda bu mübarek salavatı okuyan kimse dünya ve ahiretin sıkıntılarından kurtulur.
·         Tehlikeli zamanlarda bu mübarek salavatı okuyan kimse dünya ve ahiretin sıkıntılarından kurtulur.
·         Huzurlu olmak istiyorsan bu salavatı okumaya devam et ve bir an olsun istiğfarı elden bırakma.
·         Bir hacet için okunursa, şimşek gibi süratli tesir eder
·         Bütün kaza ve musibetlere karşı bu salaten tüncina duasını okumaya devam et.
·         Düşmanların şerrinden korunur.
·         Hasetçilerin şerlerinden korunur.
·         Vesveselerinden korunur.
·         Hacetleriniz ve dileklerinizin yerine gelmesinde çok makbul bir salavattır.
·         İhlas ile okunmasında kısa zamanda dileklerinizin olmasına vesiledir.
·         Bir murada kavuşmak için, (Salâten tüncînâ) okumalıdır. (İslam Ahlakı)
·         Her türlü sıkıntınızdan “Selaten Tüncina ” duası ile kurtulun

Rivayeti:

Bu konuda İbni Fakihani (Fecri Münir) isimli kitabında özetleyeceğim şu olayı nakleder:
Maneviyat büyüklerinden Ebu Musa, fırtınalı bir havada gemide imiş. Müthiş bir fırtına gemiyi batırmaya ramak kaldığı sırada Peygamber Efendimize iltica etmiş:
Ya Resulallah, gemimiz batacak, içindeki bunca masumlar suya gark olup ölecekler. Lütfen bize bir kurtuluş çaresi göster!..

O sırada kulağına şöyle bir hitap vaki olmuş: Ey Ebu Musa! Tüncina duasını okuyun! Yani, kurtaran duayı okuyun, kurtaran duayı…

Demiş ki: Ya Resulallah, bu Tüncina duası hangisidir, biz bilmiyoruz?

Efendimiz (sav) bugün namazlardan sonra okumakta olduğunuz (salaten Tüncina)’yı okumuş, bunu okuyun, diye tenbih buyurmuş.

Gemide ki yolcular hep birlikte bunu Ebu Musa’dan öğrenip okumuşlar, fırtına dinmiş, sağ salim karaya ayak basmışlar.
.
Faslı Davut efendinin yazdığı (Delailül Hayrat)’ta da geçen bu salavatı şerife için Bediüzzaman Hz. (bir çok aktabların okumakta titizlik gösterdiği salavat) diye bahseder.

Okuma Şekli:

Bir sıkıntısı olan kişi , geceleyın 2 rekat namaz kılar .
namazdan sonra en az 11 olmak üzere 33 ,66, 99 , 111 , 333 , 666 , 999 , 1111
olmak üzere ıstediği sayıda okur . (yanı okuma bu sayıların herhangi birinde
bitirilecek hangi sayıya kadar okumaya gücünüz yetebiliyorsa ) kısa zaman sonra
maksadın hasıl olduğu görülür.
33 ,66, 99 , 111 , 333 , 666 , 999 , 1111 sayılarına gelindiğinde :
” ya rabbi beni filanca işden kurtar ”
diye dua edip sonra tekrar okumayı sürdürmek uygundur.

Salât-ı Fethiye:
“Allâahümme salli ve sellim ve bâarik alâa seyyidinâMuhammedini’l-fâtihı limâa uğlika ve’l-hâtimi limâa sebekanâasırı’l-hakkı bi’l-hakkı ve’lhâadii ilâa sırâatike’l müstakıym vealâa âalihii hakka kadrihii ve mikdâarihi’lazıym.”
Mânâsı:
“Allâh’ım salât ve selâm eyle ve mübarek kıl; kilitlenmişlerin açıcısı,öncekilerin sonuncusu, Hakka hak ile yardımcı, doğru yoluna hidâyeteden Efendimiz Muhammed’e ve onun ehl-i beytine onun kadrince ve azîm mikdarınca.”
Salât-ı Fethiyye veya Salâtü’l-Fâtih, yani her kapalı-kilitli şeye Fâtih (anahtar) olan salât. Fâtih açıcı demek. Bu salât, özellikle kilitli, sıkıntılı, meşakkatli işlerin fethi (açılması) için bir anahtardır. Yani bütün bunların çaresi, ilacı Efendimiz Muhammed Mustafa’ya bu salât ile salât ü selâmdır.
Fazileti ve esrârı:
Bu salâtın, 120 bin salavât-ı şerife gücünde olduğu mânâ âleminde Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) tarafından bildirilmiştir.
Hikmeti:
1. Bu salât-ı şerife, okuyanı Cehennem ateşinden korur.
2. Kırk gün okuyanın tevbesi kabul edilir, günahları bağışlanır.
3. Cuma gecesi bin defa okuyan, Efendimiz (s.a.v.) ile görüşür.
Yaşadığı devrin büyük velilerinden ve kutuplardan olan Ahmed Tîcânî (k.s.) hazretleri yakaza halinde bu salâtın faziletini Rasûl-i Ekrem Efendimize (s.a.v.) sorar. Cevaben:
Bir kimse Salât-ı Fâtih’i bir defa okursa, zamanın başından salavat getirenin okuduğu zamana kadar ins ü cinin ve meleklerin getirdiği salavâta denk sevap kazanır. Günahları da bağışlanır” buyurmuşlardır.
Geçmişte zamanın kutuplarından Muhammed el-Bekrî (k.s. d. h. 930 – m.1523) hazretlerine ait olan bu salât öyle büyük bir salâttır ki, Rasûl-i Zîşânımızın (s.a.v.) mânâ âlemindeki beyanı ile, ömründe bir defa dahi bu salât ü selâmı okuyan kişi, Cehenneme girmez.
Mağrib sâdâtından bazısının nakline göre, bu salât Allah Teâla tarafından bir sahife ile Muhammed el-Bekrî (k.s.) hazretlerine indirilmiştir. Bu zâtın soyu baba tarafından Hz. Ebu Bekir’e (r.a.), anne tarafından da Rasûlullah Efendimize (s.a.v.) dayanmaktadır. 
Bu salâta kırk gün devam edene Allah Teâla bütün günahlardan tevbe nasib eder. Her kim bu salâtı Perşembe veya Cuma yahut Pazartesi gecesi bin defa okursa, Rasûlullah Efendimiz (s.a.v.) ile uyanık halde buluşur. Ancak bu salât, kılınacak dört rek’at namazın ardından okunmalıdır. Bu namazın;
Birinci rek’atında üç kere Kadr suresi,
İkinci rek’atında üç kere Zilzâl suresi,
Üçüncü rek’atında üç kere Kâfirûn süresi,

Dördüncü rekatındada üçer kere Muavvizeteyn (Felak ve Nâs süreleri) kıraat edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder